loc de poveste

Atestată documentar acum 650 de ani sub numele de Zapancha, vechea așezare de oieri Săpânța duce în spate multe secole de istorie, cultură, oameni, povești și legende.

Istoria Maramureşului și a Săpânței coboară, de fapt, până în timpurile îndepărtate ale epocii mijlocii a bronzului, 1600 – 1300 î.e.n. Vestigii ale epocii bronzului s-au descoperit la Săpânţa, dar și în apropiere, la Sărăsău, Sighet, Tisa, Rozavlea sau Moisei.

Perioada dacică este şi ea bine reprezentată prin cetaţile dacice găsite la Sighet, Onceşti, Slatina şi Călineşti. Istoricii vorbesc despre „dacii liberi” din această zonă, cei care nu au fost cuceriți de romani și chiar au făcut numeroase incursiuni în Dacia ocupată, contribuind în bună măsură la retragerea romană.

Numele Zapancha (Săpânța de astăzi) este menţionat prima oară în 1373 în legătură cu un conflict legat de proprietăţi, între boierii locali şi coloniştii saşi şi maghiari aduşi de regatul maghiar. În acea diplomă se stabileşte limita dintre teritoriul acordat coloniştilor (care formează hotarul Câmpulungului) şi hotarul Săpânţei. Conflictul a durat mai mult timp şi este menţionat în mai multe diplome maramureşene (Ioan Mihalyi de Apsa, 1900).

Un document din 1404 aminteşte de o moară pusă în mişcare de apele râului Săpânţa, despre care Tit Bud precizează că avea două roţi şi aparţinea Mănăstirii Sfântul Arhanghel Mihail din Peri (azi pe teritoriul Ucrainei).

De-a lungul timpului, principalele activităţi economice ale săpânţenilor au fost creşterea animalelor, cultivarea pământului și meșteșugăritul, activităţi care marchează încă viaţa comunei. Totuși, în modernitate, o activitate care a contribuit decisiv la renașterea economică și chiar demografică a Săpânței este agroturismul, în legătură directă cu Cimitirul Vesel, obiectiv celebru în toată lumea, care aduce anual zeci de mii de turiști români și străini.

ce mai aștepți?

Poftiți pe la noi

Str. Principală 403

Săpânța, Maramureș

România

Contact

+40 (748) 987-958

laromaneasa@gmail.com

Open Hours

M-F: 11am - 7pm

Sat: 10am - 7pm

Sun: 10am - 5pm