La Româneasa

Să fie vreo 130 de ani, de când Ileana Româneasa, o femeie dârză și puternică, asemeni multor maramureșence din istoria locului, și-a pus amprenta definitiv asupra Săpânței.

ILEANA ROMânEASA (centru) străbunica tudosia (stânga)
BUNICA ILEANA
DINTRE UlTIMELE ROMâNESE

Bărbatul ei Ianoș era birău (primar) al satului, iar familia le era dintre cele mai bogate și respectate din zonă. Casa lor era singura din sat cu fundație și cu podele, pereții find lucrați manual în lemn de stejar, adus din propriile păduri.

Româneasa a fost cea care a donat parohiei din sat terenul pe care astăzi se înalță mândră biserica și lângă care se întinde faimosul Cimitir Vesel din Săpânța. 

În urma strașnicei femei și a birăului a rămas o avere, constând în principal din proprietăți pe raza satului, care însă, peste ani,  a fost naționalizată de comuniști. În urma Ilenei a rămas însă și altceva, mult mai important: un șir lung de Românese, la fel de luptătoare ca ea, care i-au dus numele și faima până în zilele noastre. Șirul a pornit cu fiica ei Todosia, a continuat cu nepoata ei Ileana și apoi cu strănepoata Sia și stră-strănepoata Alina.

 

Istoria Românesei și casa ei de 130 de ani au rămas vii prin numele acestor femei.

Astăzi, locuința de odinioară, cu multe bunuri păstrate din acele vremuri, înconjurată de o livadă minunată, graniță cu Cimitirul Vesel, a devenit un loc grozav unde turiștii poposesc pentru a afla povestea Românesei, a Săpânței, a cimitirului și a altor atracții din raza satului.

Investiția în actualul complex turistic a fost realizată în doar 9 luni și a fost posibilă numai datorită susținerii și priceperii lui Cornel, tatăl Alinei.

Din 2021, La ROMÂNEASA are porțile deschise!

ce mai aștepți?

Poftiți pe la noi

Str. Principală 403

Săpânța, Maramureș

România

Contact

+40 (748) 987-958

laromaneasa@gmail.com

Open Hours

M-F: 11am - 7pm

Sat: 10am - 7pm

Sun: 10am - 5pm