Ce poți face pe la noi?
Există o varietate de obiective antropice și naturale de vizitat și modalități de petrecere a timpului liber:
- Excursii la cascadele Custuri (pe râul Runc) şi Şipot (pe râul Nadoşa)
- Excursii la izvoarele de ape minerale, cu efecte terapeutice.
- Excursii la Piatra Săpânței
- Excursii la stână
- Plimbări cu bicicleta
- Lectură în hamacul din livadă
- Relaxare în ciubăr
- Colț pentru pictură
- Biciclete de închiriat
- Cină tradițională (cu costume tradiționale, muzică și jocuri din Săpânța)
cIMITIRUL vESEL
Cimitirul Vesel este un adevărat muzeu de artă populară originală, ale cărui baze au fost puse în anul 1935 de meşterul Stan Ioan Pătraş.
Cimitirul este faimos în lume datorită crucilor viu colorate, cu picturi naive, reprezentând scene din viața și ocupația celor dispăruți. Pe multe dintre cruci sunt încrestate versuri, pline de umor, dar și tragice, în care sunt amintite persoanele respective. În prezent există peste 800 asemenea cruci. Specialiștii spun că artistul Stan Ioan Pătraș, cel care a dat startul acestor decorațiuni, s-a inspirat din vechile obiceiuri ale dacilor, care se bucurau la înmormântări, considerând că decedatul trece într-o etapă de fericire, la întâlnirea cu Zamolxe.
MĂNĂSTIREA SĂPÂNȚA-PERI
În 1391 urmașii lui Dragoș Vodă au donat terenuri și bunuri care au stat la baza edificării unei mănăstiri numite Peri. A fost ridicată o biserică de piatră (nu se știe localizarea exactă a acesteia). În 1404 nobili români maramureșeni au întărit posesiunile mănăstirii Peri, printre care se menționează satele Taras, Criva și Peri, precum și o moară “în țara Câmpulungului pe apa Săpânței, unde se varsă Săpânța în Tisa”. Localitatea Peri (numită azi Gruşevo) este pe teritoriul actual al Ucrainei. Există referiri conform cărora la Peri au fost traduse în română pentru prima oară și apoi copiate texte precum Evanghelia, Faptele Apostolilor ș.a.m.d. Vechea mănăstire ar fi fost fost distrusă în 1761.
Actuala Mănăstire Săpânța-Peri a fost înființată în 1997, în imediata vecinătate a localității Săpânța, nu departe de cursul Tisei; construcția a fost ridicată între 1998 și 2003, în stil tradițional maramureșan, având unghiul acoperişului foarte ascuţit, cu un turn foarte înalt. Cu înălțimea turnului de 78 de metri, localnicii se laudă că ar fi cea mai înaltă biserică de lemn din lume.
Casa Memorială „Stan Ioan Pătraș”
Stan Ioan Pătraș s-a născut în anul 1908, într-o familie obișnuită cu prelucrarea artistică a lemnului.
A început să sculpteze cruci din stejar la vârsta de 14 ani. În anul 1935, Stan Ioan Pătraș, pe atunci un anonim sculptor în lemn, a început să așeze pe cruci și înscrisuri sub forma unor scurte poeme scrise la persoana întâi: epitafuri ironice, naive, de multe ori cu greșeli de ortografie și foarte apropiate de graiul arhaic.
La început, sculpta în jur de 10 cruci pe an, materialul folosit fiind lemnul de stejar. În anul 1936, el și-a perfecționat stilul: crucile au devenit mai înguste și au apărut figurile sculptate în relief, în culori vii, obținute din pigmenți naturali. Culoarea predominantă este albastrul, un albastru special, numit astăzi de către experți „albastru de Săpânța”. Artistul a încetat din viață în anul 1977.
o impresionantă formațiune vulcanică
Piatra Săpânței
Piatra Săpânței este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Maramureș, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere. Masivul, o formațiune vulcanică de dimensiuni considerabile, este situat pe râul Săpânța, la altitudinea de 914 m.
ce mai aștepți?
Poftiți pe la noi
Str. Principală 403
Săpânța, Maramureș
România
Contact
+40 (748) 987-958
laromaneasa@gmail.com
Open Hours
M-F: 11am - 7pm
Sat: 10am - 7pm
Sun: 10am - 5pm